Om Norgescupen i orientering
Innen orientering finnes det flere ulike konkurranser som er åpne for folk flest. Norgescupen er en av dem og har du ennå ikke begynt med orienteringsløp eller o-løp som de også kalles, så er det på høy tid å komme i gang. Du har kanskje sett det på tv eller i området hvor du bør og tenkt at det så spennende ut, men samtidig også litt forvirrende på samme tid. Det kan virke slik i begynnelsen, men det tar ikke lang tid før du er klar til de første konkurranser og kan merke adrenalinet pumpe rundt i kroppen når du står på startstreken og venter på at det blir din tur.
Det finnes ulike løyper som du kan prøve deg på, litt avhengig av alderen din, kjønn og ikke minst hvor rutinert en o-løper du er. Du kan melde deg på innen de fleste ferdighetsnivåer, men det er helt sikkert lurt å ta det med ro i begynnelsen til du har blitt litt «varm i trøya».
Forskjellige nivåer
Løpene inndeles som nevnt i ulike nivåer og disse viser til hvor vanskelig løypen er. Nivåene er N, C, B og A. De fleste begynner å løpe i det som kalles for N-løyper og etter hvert går de over til C-løyper og til slutt ender de opp på A-nivå. Det er mange forskjellige konkurranser og de fleste av dem blir arrangert av dem klubben du trener med. Her vil det med jevne mellomrom bli avholdt løp i nærområdet, enten som rene treningsløp eller konkurranser.
En av de mer prestisjefylte konkurranser som alle kan delta i er Norgescupen. Dette er en konkurranse som avholdes innen de tre vanlige distansene, sprint, mellomdistanse og langdistanse. Her er det en rekke løp gjennom sesongen som det er mulig å melde seg på og de løpere som oppnår best sammenlagt plassering i disse utvalgte løpene går til en finale som avholdes et nytt sted hvert år. I 2018 vil finalen foregå i regi av Asker Skiklubb som også har orientering på programmet. For å oppnå en god plassering i cupen er det derfor nødvendig å delta i flere av de obligatoriske løpene gjennom sesongen.
Hva skal du ha med til et o-løp?
Fordelen med orientering er at du ikke trenger så mye utstyr for å komme i gang og samtidig kommer du deg ut i naturen. De fleste bruker en klubbdrakt når de løper, men det er også mulig å bruke egne klær om det passer deg best. Men det er viktig å huske på at det ikke er lov å løpe i shorts. Du må ha på deg heldekkende benklær på grunn av muligheten for å få sårskader når du løper ute i til tider tett natur. Selvsagt må du også ha deg et par løpesko og i begynnelsen kan du gjerne bruke vanlige joggesko da løypene for nybegynnere ofte går på stier. Men etter hvert som du blir bedre og skal løpe ute i skogen så er det best med O-sko som er spesielt designet til bruk i ujevnt terreng.
Sist, men ikke minst er det viktig å ha et kompass og en EKT-brikke. Med kompasset kan du orientere deg ute på løypen. Det er denne som hjelper deg til å finne ut hvilken vei du skal løpe i forhold til kartet og sikre at du forhåpentligvis ikke mister orienteringen. Brikken er den som måler tiden din og sjekker at du har vært innom de postene du skulle underveis. Denne blir da avlest og gir deg den offisielle tiden din. Med disse få ting er du klar til din nye karriere innen orientering og til å delta i den neste Norgescupen.