Orientering bør bli OL-gren!
Det er snart mange år siden at første sommer-OL ble arrangert i Athen. Vi skal helt tilbake til 1896 og den gangen var det litt andre øvelser på programmet enn dem vi kjenner fra i dag. En del av dem har faktisk vært med fast i mer enn 100 år, men det er også mange øvelser som har gledet ut i glemselen på grunn av liten interesse. Selv i våre dager er det forandring på programmet når IOC evaluerer øvelsene som skal være med i kommende sommer-OL. Når man er på listen over noen av de «sportsgrener» som har vært med tidligere eller vært med på prøve, så kan en jo undre seg over at orientering ennå ikke har fått sjansen. Men, kanskje det lykkes denne gangen å komme med i det fine selskap som skal delta ved sommer-OL i Tokyo i 2020.
Tidligere OL-grener
I dag stilles det en rekke krav til den enkelte idrett for at denne kan komme med ved OL. En av kravene er at idretten har et nasjonalt i minst 25 land og disse skal være fordelt over tre kontinenter. Dette selvsagt fair nok da sommer-OL er en global begivenhet. Dette krav er enkelt å oppfylle for idretten vår da orientering utøvers over det meste av verden og på alle kontinenter. At dette er en nyere regel blir bekreftet når man ser på hvilke OL-grener som tidligere har fått være med ved sommer-OL, enten som en demonstrasjonsøvelse eller som fullverdig øvelse.
Tauklatring – denne øvelsen var med ved OL i 1906 og var på programmet helt frem til 1932. Her gjaldt det om å klatre opp et 14 meter langt tau kun ved bruk av hendene. Denne øvelsen krevde at utøveren hadde enorme muskler i armene og overkroppen. Det sies at sporten er relativt populær i Tsjekkia i dag, men kanskje ikke en øvelse som hadde klart kravet om eget forbund i 25 land?
OL i Paris i 1900
Et sommer-OL skiller seg ut som et av de mere merkelige historien, spesielt når man ser på hvilke «idretter» som stod på programmet og som hadde blitt tatt opp som demonstrasjonsøvelser. Her I Paris var det blant annet konkurranse i å slukke en brann. Det ble satt ild til et hus og deretter skulle et lag slukke brannen på kortest mulig tid. Det var brannmenn fra USA som vant gull, men kanskje ikke så rart at denne «øvelsen» ble fjernet igjen. Samme året var det også et tiltak for å gjøre friidretten mer spennende. Utover de vanlige lengde- og høydehopp konkurranser så ble det også arrangert lengde- og høydekonkurranse for firbente.
Av andre rare sportsgrener som har vært prøvd, uten at man har tatt med orientering, er kanonskyting, drageflyging, fluekasting og livredning. Når vi snakker om vann så har også lengdestuping stått på programmet. Her skulle deltakerne kaste seg ut i bassenget fra bassengkanten og så drive lengst mulig under vann uten å svømme eller hjelpe seg selv til å komme frem. Vinneren var den som kom lengst på 60 sekunder. Det er vel ikke akkurat en publikumsvennlig idrett.
Kommende OL
Tilbake til nåtiden så er det ikke lenge til sommer-OL i Tokyo og her har 26 sportsgrener søkt om å bli inkludert, blant disse er sjakk, bridge, tautrekking!! og vår egen idrett. Men også andre sportsgrener som polo, bowling og sumobryting er på søkerlisten. Tautrekking har faktisk vært med i perioden fra 1908 til 1920, men det er helt sikkert på tide at orientering blir tatt opp ved sommer-OL, spesielt når man tenker på at det løpes o-løp i store deler av verden samt at det er en populær idrett blant ungdommer. Dette er to av kravene for å komme seg gjennom nåløyet til OL. Vi krysser fingre!